Vår Classic är känd för sin låga chassihöjd vilket ger hög lastvolym och ökad lönsamhet.
Vår Classic har enastående köregenskaper och tack vare den låga vikten kan du lasta mer och öka lönsamheten i verksamheten.
En timmervagn framtagen för att effektivisera en timmeråkares vardag.

En norrländsk favorit.

Med nästan 15 år i branschen har Robert Rensbo bevittnat och anpassat sig till de förändringar som digitalisering och teknisk innovation medfört. Han är nu inne på sitt fjärde Classic-ekipage från Kilafors, ett val han gjort på grund av deras tillförlitlighet och anpassning till det nordiska klimatet. Robert värdesätter enkelhet och beprövade metoder, men är alltid öppen för att utforska nya innovationer när de kommer.

Digitaliseringen av en timmeråkares vardag har gått fort. Framför allt vid inmätning på terminaler och sågar har arbetssättet förändrats. Det är avsevärt mindre mänsklig interaktion i dag än när Robert började. Det är något han tycker kan vara trist, däremot är det mycket mer effektivt.

Från fax till app

Tidigare mottogs arbetsorder via fax, ofta utan tillhörande karta. Nu får timmeråkarna sina order direkt till surfplattan i hytten, komplett med GPS-koordinater och volymuppgifter. Allt stäms dessutom av kontinuerligt. Tidigare var com-radion hyttens kommunikationscentral, nu sker det mesta via appar.

Vyerna är det bästa med att vara timmeråkare. När solen är på väg upp och det är nysnö, då mår man. /Robert Rensbo

Dessa förändringar är inte utan utmaningar. Branschen måste hantera kostnader för ny teknik, utbildningskrav för förare, och den ständiga balansen mellan innovation och beprövade metoder. Men med dessa utmaningar kommer också möjligheter – genom att förbättra effektiviteten och minska miljöpåverkan kan man fortsätta vara en viktig del av den regionala ekonomin i Jämtland.

Vi står vid en spännande tidpunkt i vår branschs historia. Framtiden för timmeråkeri handlar inte bara om att transportera timmer. Det handlar om att göra det på ett smart och hållbart sätt. /Robert Rensbo

En annan fördel med det digitala arbetssättet är att chaufförerna kan följa varandra i realtid. Det ökar säkerheten och leder till en tryggare arbetsmiljö i skogen.

Arbetsmiljö är viktigt för Kilafors

Timmervagnen Classic är framtagen för att effektivisera en timmeråkares vardag. Dess konstruktion anpassar sig efter vägens ojämnheter, vilket ger en avslappnad körupplevelse. Robert bekräftar detta genom att säga, ”Visst har jag prövat andra märken, men det slutar alltid med att jag handlar av Kilafors.”

Största utmaningarna för en timmeråkare

 1. Logistikeffektivitet
  En av de största utmaningarna är att optimera logistiken för att göra arbetsdagarna så effektiva som möjligt.
 2. Utrustningens tillförlitlighet
  Det är avgörande att all utrustning fungerar felfritt dygnet runt för att upprätthålla en smidig arbetsprocess.
 3. Hantera det oförutsedda i naturen
  Att vara förberedd och kunna hantera de oförutsedda situationer som kan uppstå i naturen är en viktig del av yrket.

Att vara timmeråkare i Jämtland är ett krävande men tillfredsställande yrke för den som har passionen och de rätta egenskaperna. Man får balansera mellan traditionella metoder och modern teknik, samtidigt som man har en stark förbindelse med naturen.

Kilafors Classic timmervagn

 

För att jobba som timmerchaufför bör du vara:

 • Lösningsorienterad
 • Flexibel
 • Lyhörd

Läs mer om vår timmervagn Classic.

 
 

Se intervju med Robert på vår Youtubekanal:

Fler leveranser, artiklar och aktuellt från Kilafors

Nyfiken på vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt