Erica Boman

Erica Boman är 20 år, ursprungligen från Gällivare och bor nu i Luleå. Sedan i höstas studerar hon på den nya förarutbildningen som arrangeras av BDX tillsammans med Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen i Luleå.

Varför vill du utbilda dig till lastbilschaufför?
Jag har två stora intressen i livet – hästar och fordon. Mitt intresse för fordon har jag haft sen jag var nio, och det växer bara för varje år som går. När jag skulle välja gymnasium stod det mellan fordon eller naturbruksgymnasium. Av olika anledningar föll valet på naturbruksgymnasium. Jag har fyra hästar, så det tar väldigt mycket tid. Därför kände jag när jag i somras tog studenten att jag nog ska låta hästarna vara ett intresse, och då ville jag utbilda mig till mitt andra intresse. Därför går jag nu på förarutbildningen i Luleå. Det är en dröm att kunna kombinera mina två stora intressen – hästar på fritiden och fordon på arbetstid. Jag älskar verkligen att köra bil, vilket gör att det här jobbet passar mig utmärkt. Jag ser också fram emot att komma in i den här branschen då jag är intresserad av frågor som jämställdhet och psykisk ohälsa, så jag tror att jag kan vara en bra person att balansera upp branschen lite och ta i såna frågor.

Var ser du dig i framtiden?
Jag är förhoppningsvis färdig i mars. Då tänker jag att jag till en början vill köra grusbil, för att lära mig grunderna. När jag har mer erfarenhet kan jag se mig själv köra timmer, det känns som en spännande och utmanade bransch. Jag är ju också uppvuxen i Gällivare, med malmfälten, så det skulle kännas familjärt på något sätt. Alla i min familj har på något sätt jobbat med lastbilsyrket, så jag är lite ”born and raised” inom detta. Det roliga är att det finns så många delar av den här branschen, man blir liksom inte fast. Det finns så många olika bilar att köra, så det är väldigt varierande.

Vi på Kilafors önskar Erica all lycka till framöver, och vem vet ­– vi kanske ser henne med ett timmersläp från Kilafors i framtiden!